Mol Cy en de Franse groep Nexter hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend in het kader van het CaMo (Capacité Motorisée) programma voor de modernisering van de gemotoriseerde capaciteit van het Belgische leger.

De overeenkomst tussen Mol Cy en Nexter, hoofdaannemer verantwoordelijk voor het programma, vloeit voort uit de intergouvernementele overeenkomst van november 2018 tussen Frankrijk en België die hun besluit bevestigde om een strategisch partnerschap op lange termijn te vormen op het gebied van grondmobiliteit.

Ze heeft betrekking op de assemblage met uitzondering van de drijflijn, de versionering, de Aanvaardingstesten en de levering van de Belgische VBMR-Griffon die tussen 2025 en 2030 door Frankrijk aan het Belgische leger zal worden geleverd.

Met deze overeenkomst verbreedt Nexter zijn samenwerking met de Belgische industrie. Nexter zal Mol Cy ondersteunen en voorzien van de nodige gegevens en opleiding voor de eindassemblage van de 382 Griffon-voertuigen.

De activiteit zal plaatsvinden op de site te Staden waar Mol Cy over de expertise beschikt om assemblage, de schildering en inspecties van voertuigen uit te voeren. Onlangs heeft Mol Cy geïnvesteerd in nieuwe spuitcabines en zal ze een nieuwe werkplaats bouwen om de capaciteit uit te breiden en zodoende de activiteit van dit programma gescheiden te houden van de andere activiteiten.

De technologieoverdracht begint vanaf heden. De productiestart is gepland voor medio 2024 en zal lopen tot eind 2030. Voor deze opdracht zullen 25 extra werknemers worden aangeworven. 

Lieven Neuville, Co-CEO van Mol Cy : “Het is een grote eer voor ons bedrijf om partner te zijn van Nexter bij de bouw van deze geavanceerde voertuigen voor onze eigen Belgische Landmacht. Dit order past perfect in onze dagelijkse business van het bouwen van voertuigen voor speciale toepassingen en zal in grote mate bijdragen tot de verdere groei van ons bedrijf.”